29 augusti 2016

Snabbutbildade poliser

Följande debattartikel har jag idag lämnat in till Smålandsposten. Hoppas på en öppen diskussion och feedback.

Polis, ett yrke även för den som inte är teoretiker?

Det talas mycket om de kommande klyftorna mellan människor i vårt framtida samhälle, och vi är väl redan där i större omfattning än vi någonsin varit förut. Det finns inga genvägar till en lösning utan det är endast studier och arbete som kan lösa problemet. Vi har redan börjat tala om att öppna upp för andra vägar in till yrken inom vården och skolan, men det finns andra områden där vi borde kunna lägga studierna i nivåer, med möjlighet att arbeta med enklare göromål och mindre ansvarsområden efter kortare studier, och där man sedan kan bygga på efterhand. Ett av dessa områden är polisen. Den svenska polisen är i kris! Detta är i grunden inte polisernas fel utan politikens. Sverige har under lång tid haft lägre polistäthet än övriga EU och de ständiga omorganisationerna, dåligt betalt mm har gjort att många poliser lämnat för andra yrken. Ökat intag på polisutbildningen löser inte problemet på kort sikt och planeringen av platser på utbildningen kopplat till tjänster som färdig polis har ju aldrig fungerat särskilt bra. De som gått igenom polisutbildningen är mycket välutbildade och kan jobba med alla olika typer av polisarbete redan från början.


Tänk om man som komplement till den ordinarie polisutbildningen hade en kortare utbildning där man bara blev polis inom ett väl avgränsat område. En ettårig utbildning till en enklare form av patrullerande ordningspolis t ex. Därefter skulle personen ifråga efter att ha arbetat X antal år kunna utbilda sig vidare inom yrket och på så sätt i nivåer bygga upp erfarenhet och språk. Det skulle förenkla polisens möjligheter att öka personalen på kortare sikt och inte minst öppna upp polisyrket för fler.
Detta förslag löser givetvis inte alla problem som polisen står inför men det kan förhoppningsvis vara ett steg på vägen. Hoppas att någon politikerkollega på riksnivå gillar förslaget och motionerar i riksdagen i frågan, i annat fall kommer jag skriva en motion om det till nästa stämma i Moderaterna. Det finns säkert ännu fler yrken där vi kan lägga upp studier på samma sätt. Har du idéer hör gärna av dig till mig.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Location:Vasavägen,Växjö,Sverige

Inga kommentarer: